2016. dec 31.

Levenduláról

írta: KreatívTextil
Levenduláról

 

A levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalán félék családjába tartozó, a Földközi tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett félcserje. (Lavandula angustifolia) növényfaj; közönséges levendula, angol levendula, keskenylevelű levendula, orvosi levendula, valódi levendula

Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén virulnak. Elég csak megfogni őket, és kezünk egész nap illatos marad.

 

A levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Tartalomanyagai: illóolaj (1-3%), fő összetevői a linalol (20-25%) és linalilacetát (30-40%), cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, flavonidok illóolaj (linalil-acetát észter), szterolok.
Forrás: http://harsvirag.glap.hu/VakBarat/11523

Nyáron virágzó, mediterrán növény. Június elejétől egész nyáron hozhatja virágait.

Felhasználási területei: Parfümök, kölnivizek alapanyaga az illatos lila virágzat, de a népi gyógyászatban is közismert, többek közt görcsoldó, emésztést javító, nyugtató, reuma és ideggyulladás kezelésére alkalmas, de illóolajként nyugtató, a depressziót, rosszkedvet is elűzi. Fertőtlenítő, baktériumölő hatása miatt pedig fürdőolajként is kiváló.

Kerti sütögetésnél, parázsra helyezve, füstje kiváló szúnyogriasztó.

Virágos szárait fellógatva, kiszárítva a rügyeket pedig első osztályú szekrényillatosítót kapunk, elűzi a molyokat, és felfrissíti ruháink illatát. A szárított virágzat egy textilzsebkendőbe varrva, az ágyba elhelyezve, segít a mély, nyugodt alvásban. 

 

Szólj hozzá

erdekes Levendula