2016. dec 30.

Babzsák, mint sokszínű játék

írta: KreatívTextil
Babzsák, mint sokszínű játék

Ez az aprócska kis tárgy, azon túl hogy színes, különböző mintáival felhívja magára gyermekeink figyelmét, kiválóan alkalmas a tapintás, egyensúlyérzék fejlesztésében.
Akár baráti összejöveteleken, vagy szülinapi bulikban is előkerülhetnek, hiszen rengeteg játéknál használhatjuk, miközben észrevétlenül, játszva fejlődnek gyermekeink.
Alvótársként is használhatják gyermekeink. Főként ha még szem és szájacska is kerül rá, igazi alvó manó lehet belőlewink

Íme pár játék ötlet babzsákkal:

  • Dobós játék: bármit felhasználhatunk, amit otthon találunk (kosár, homokozó vödör, hullahopp karika, de akár még egy műanyag tál is szóba jöhet). Ha többen vannak, alapítsunk 2-3 csapatot, és hajrá. Vajon melyik csapat dob be többetsmiley
  • Egyensúlyozás: a babzsákot a fejtetőre téve kell végig menni egy útvonalon, vagy tenni egy kört pl. a fa körül. Nehezíthetjük, ha a gyermek hátára helyezzük, ilyenkor persze lehajolva kell végig egyensúlyoznia a zsákocskával. Ez is nagyon vicces tud lenni ha többen vannak, csapatokban játszva.

  • Körben állva, miközben a gyerekek vagy egy mondókát mondanak vagy énekelnek, egymásnak dobják a babzsákot. Akinél véget ér a dal/mondóka, az kiesik a játékból. Ugyanezt lehet zene lejátszással, itt véletlenszerűen megállítjuk a zenét, akinél a zsák, az kiesett.

  • Babzsák áthelyezés lábbal. A gyerekek mezítláb, a lábujjaikkal próbálják felemelni a babzsákot és áthelyezni, belerakni valamibe. Nagyon jól megmozgatja a lábacskát, és lúdtalp ellen is nagyon jó gyakorlat.

  • Egymásra rakosgatni, mintha tornyot építenének. De vajon kinél dől le? Akinél leborul, meg kell csinálnia egy, a társak által megszabott feladatot. (lehet ezeket a feladatokat már előre kis cetlikre felírni, majd adott pillanatban kihúzni egy kosárból)

  • Kitapintós játékok.  - A zsákokba nemcsak babot rakhatunk. Kerülhet bele pl. rizs, lencse, cseresznye/ meggy mag. A feladat kitapogatni mi rejtőzhet benne. 
    - Ha egy másik anyagból pl. filcből van rávarrva valamilyen minta, motívum. Kössük be a gyermek szemét, és ki kell tapogatni, mit ábrázolhat. Alma, körte esetleg kis hajó?

  • A két láb közé kell tenni a babzsákot, és úgy végig „szaladni”. Csapatokban játszva álljanak sorba a gyerekek. Első gyermek végig megy, majd mikor visszaér, tovább adja a babzsákot a következő társának. Így folytatva, míg mindenkire rákerül a sor. Igazi mókás verseny kerekedhet belőle.wink

  • Irányváltoztatós játék. Körbe ülnek a gyerekek, egymásnak adják a babzsákot először jobbra, majd iránycserével balra. Ezt a játékot inkább kisebb gyermekekkel célszerű játszani, fejlesztve irány érzéküket.
Szólj hozzá

erdekes Babzsák